Najczęściej Zadawane pytania
Zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, zwrócenie uwagi na ładunek glikemiczny potraw oraz naukę odpowiedniego komponowania potraw aby nie powodowały one znacznych wyrzutów glukozy i insuliny zaraz po spożyciu posiłku. Oprócz zmiany diety niezmiernie ważna jest także aktywność fizyczna, która wpływa na zwiększenie insulinoowrażliwości oraz odpowiednia higiena snu. Pamiętaj również o prawidłowym, codziennym nawodnieniu organizmu.
- nadmierna senność po posiłku (zwłaszcza węglowodanowym),
- przyrost masy ciała pomimo braku zmiany dotychczasowej diety,
- problemy z koncentracją i wystąpienie “mgły mózgowej”,
- bóle głowy,
- ciągłe uczucie zmęczenia,
- ochota na słodycze,
- trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,
- napady głodu w krótkim odstępie czasowym po posiłku.
Wyniki badań dowodzą, że zaburzenia snu mają ogromny wpływ na insulinooporność. Już jedna nieprzespana noc może nieść za sobą konsekwencje w postaci obniżonej insulinowrażliwości komórek. Zatem podkreślamy konieczność zachowania odpowiedniej higieny snu jako jeden z wielu elementów prozdrowotnych prawidłowego stylu życia.
Tutaj sprawdzi się metoda “im krócej, tym lepiej”. Pamiętaj, że chleb powinien mieć tylko 4 podstawowe składniki (mąka, woda, zakwas/drożdże, sól). Jednak nie obawiaj się dodatków takich jak: płatki owsiane, siemię lniane, czarnuszka czy pestki dyni.
Kupując pieczywo sięgaj po: niskoprzetworzone pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, na zakwasie, owsiane lub graham.
Morwa biała wykazuje właściwości obniżające stężenie glukozy we krwi. Preparaty z nią mogą wykazywać skuteczne działanie w cukrzycy i insulinooporności. Warto jednak pamiętać, że jest to terapia wspomagająca.
Nie istnieje uniwersalna dieta dla osób z insulinoopornością, dlatego jeśli chcesz stosować dietę roślinną nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Najważniejsza jest zasada komponowania posiłku. Posiłek powinien być pełnowartościowy o niskim ładunku glikemicznym.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinny być dostarczane do organizmu w ilości minimum 500g dziennie. Dlaczego surowe warzywa są ważne? Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, są źródłem błonnika okarmowego, witamin i przeciwutleniaczy, zmniejszają potencjał zapalny diety.
Metformina jest najskuteczniejszym i najczęściej stosowanym lekiem w terapii insulinooporności. Niemniej, choć uznawana jest za lek bezpieczny, może przyczynić się do wystąpienia reakcji niepożądanych ze strony układu pokarmowego takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, biegunka, zaparcia, metaliczny posmak w ustach, zmniejszony apetyt. Mają one jednak charakter przejściowy i ustępują po: zmniejszeniu dawki, przyjmowaniu leku równocześnie z posiłkiem lub bezpośrednio po nim, zmianie na preparat o przedłużonym uwalnianiu. Jeśli pojawią się u Ciebie niepokojące objawy zgłoś się do lekarza- pod żadnym pozorem nie zmieniaj samodzielnie ilości przyjmowanego preparatu.