Używki w insulinooporności

Używki w insulinooporności
Alkohol

Na podstawie analizy wielu artykułów naukowych dotyczących wpływu alkoholu na insulinooporność nie można jednoznacznie stwierdzić jego pozytywnego lub negatywnego wpływu na rozwój insulinooporności. Działanie jest zależne od ilości i rodzaju spożywanego alkoholu. Korzystny jego wpływ jest związany ze wzrostem stężenia frakcji HDL cholesterolu oraz wytwarzaniem apolipoprotein w wątrobie po spożyciu alkoholu. Z drugiej jednak strony stwierdzono, że wypijanie około 30g alkoholi dziennie przez kobiety i mężczyzn podwyższa stężenie trójglicerydów we krwi.

 

Kawa

Kofeina nasila w mięśniach oksydację związków tłuszczowych i tym samym zwiększa podstawowe zapotrzebowanie energetyczne. Stymuluje uwalnianie kwasów tłuszczowych (FFA) z tkanek obwodowych i zmniejsza wrażliwość na insulinę mięśni szkieletowych. Kofeina zawarta w kawie powoduje doraźny wzrost ciśnienia krwi oraz podnosi stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji HDL. Kawa spożywana w nadmiernych ilościach ma niekorzystny wpływ na śródbłonek naczyń krwionośnych, co wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową oraz zawał serca.  



Źródło: Joanna Suliburska, Justyna Kuśnierek. Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 3, 177–183.