Insulina jest hormonem peptydowym (białkowym), anabolicznym, który jest wydzielany przez komórki β wysp trzustkowych Langerhansa. Insulina reguluje dostarczanie energii do komórek i wpływa na zachowanie równowagi makroskładników. Jej głównym zadaniem jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy (cukru) we krwi, poprzez ułatwianie wychwytu glukozy przez komórki. Insulina reguluje metabolizm węglowodanów, białek i lipidów. Wspiera także procesy podziału i wzrostu komórek i odpowiada za wewnątrzkomórkowy transport glukozy do tkanek insulinozależnych, takich jak mięśnie i tkanka tłuszczowa. W artykule „Insulin and insulin resistance” autor wskazuje, że insulina sygnalizuje dostarczenie energii zewnętrznej do komórek i w ten sposób następuje zahamowanie procesu rozkładu tłuszczu w tkance tłuszczowej. W komórkach mięśniowych glukoza umożliwia syntezę i magazynowanie glikogenu, a węglowodany, a nie kwasy tłuszczowe (lub aminokwasy) są wykorzystywane jako natychmiast dostępne źródło energii do skurczu mięśni. Insulina wspomaga zatem syntezę glikogenu i lipidów w komórkach mięśniowych, jednocześnie hamując lipolizę i glukoneogenezę z aminokwasów mięśniowych. W obecności odpowiedniej podaży aminokwasów insulina działa anabolicznie na mięśnie. Źródło: Wilcox G.. Clin Biochem Rev. 2005 May;26(2):19-39. PMID: 16278749; PMCID: PMC1204764. |